viola kodin elina konsala

Vuoden vastuullinen työnantaja Viola-koti korostaa yhteistyön merkitystä

Viola-kodin ravintolapalvelut voittivat tänä vuonna Vuoden vastuullinen työnantaja -kilpailun. Viola-koti kokonaisuudessaan on saanut palkinnon ennenkin. Tämä kertoo siitä, että talossa on kehitetty monimuotoista työelämää pitkäjänteisesti. Henkilöstöpäällikkö Elina Konsala kiittääkin sitä, että hänellä on työssään mahdollisuus kehittää toimintaa.

”Olemme aina lähteneet kehittämishankkeisiin mukaan, etsineet eri tapoja löytää työntekijöitä oppilaitosten, ELY-keskusten ja TE-palveluiden kanssa. Yhteistyön merkitys on erittäin suuri, ilman sitä emme kehity. Olemme joustava työnantaja, 25% meistä on osittaisella työajalla, räätälöimme työtehtäviä ja työaikaa. Tarjolla olevat erilaiset työtehtävät ja työpisteet mahdollistavat tämän. Halu ja kyky räätälöidä työtä ovat avaimia monimuotoiseen työyhteisöön”, pohtii Konsala.

Jokaisen työllä on arvo

Viola-kodissa pidettiin ensimmäisen maahanmuuttoaallon 2015 myötä henkilöstölle unelmointityöpaja, jossa tuotiin vahvasti esille halu kantaa yhteiskuntavastuuta. Se oli viesti siitä, että maahanmuuttaneita halutaan saada työelämään mukaan. Pian alettiin ottaa työkokeiluun alaa harkitsevia, ammattia vaihtavia tai hankkeiden kautta. Lähdettiin hakemaan uutta tapaa löytää alalle sopivia tyyppejä. Tämä lähtee myös yhdistyksen arvomaailmasta, halusta tuottaa yhteiskunnallista hyvää. Työllä on arvo jokaiselle yksilölle. Työyhteisö, jossa voi tehdä merkityksellistä työtä, mahdollisuus kuulua yhteisöön, jossa tehtyä työtä arvostetaan. Valinta ei ole ollut halvin mahdollinen, mutta se maksaa itseään takaisin jo nyt. Meillä ei ole työvoimapulaa, tehty työ vaikuttaa työnantajamielikuvaan ja maineeseen.

Esimerkiksiksi maahanmuuttajilla voi olla jo toinen ura taustalla. He tuovat myös uusia tuulia hoiva-alalle. Hoiva-alalla arvostetaan monipuolisia taitoja, kaikkien ei tarvitse olla samanlaisia. Taustaa, harrastuksia, taitoja voi hyödyntää työssä, omaa persoonaa saa laittaa peliin. ”Asiakkaat eivät olleet aluksi suvaitsevaisia. Kävimme keskusteluja asiakkaiden kanssa siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Hyvien kokemusten myötä asenne muuttui. Kohtaamiset ovat tärkeä ennakkoluulojen purkamisen keino”, kertoo Konsala.

Ensivaikutelman voi antaa vain kerran

Työ monimuotoisen työyhteisön kehittämiseksi vaatii koko työyhteisön sitoutumisen, kukaan ei tee sitä yksin. Henkilöstö tarvitsee perustelut, jotta heidät saa sitoutumaan muutoksiin. Avoin ja keskusteleva kulttuuri on toiminnan taustalla. Hyvät kokemukset sitouttavat, nostamme myös nettisivuilla blogein esimerkiksi erilaisia tarinoita työllistyä. Henkilöstöä on koulutettu erityistä tukea tarvitsevien ohjaukseen, työpaikkaohjaajakoulutuksen käyneitä on joka yksikössä. Perehdytykselle on malli, mutta ymmärrys perehdytyksen yksilöllisyydestä on tärkeää. Ohjaus ja perehdytys kuuluvat kaikkien työhön. Sitä kautta saadaan hyviä ja osaavia työkavereita. Perehdytyksen merkitys on suuri sitouttava tekijä työyhteisöön ja työnantajaan. Negatiivisesta vaikutelmasta on vaikea päästä eroon.

Konsala on ylpeä ja kiitollinen henkilöstöstä, joka on sitoutunut ja sisäistänyt arvomaailman. ”Se on ollut ehdoton edellytys, että tämä voi onnistua. Tämän palkinnon myötä voimme kiittää henkilöstöä poikkeuksellisesta sitoutumisesta ohjaustyöhön”, kiteyttää Konsala. ”Haluan haastaa kaikkia miettimään omia toimintamallejaan. Monissa paikoissa on henkilöstöpäällikkö, joka pystyy kehittämään toimintaa. Esim. työkokeilujen kautta saa ihmisiä tutustumaan hoiva-alaan. Kun sopiva tyyppi löytyy, muodollinen pätevyys saadaan kyllä järjestettyä”, muistuttaa Konsala ja kiittää oppilaitoksia kyvystä palvella työelämää, muuttua työelämän tarpeiden myötä ja löytää ratkaisuja yhdessä.

Taija Ahonen, SASKY koulutuskuntayhtymä, TYKKY-hanke (ESR), Vikkelästi töihin -hanke (ESR)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *